Newhaven Energy Recovery Facility

Project Details

Client Hochtief EE/UK JV for Veolia Environmental Services UK Ltd
Date 2009-2011
Skills Construction Management
Value 

Project Description

With a view to divert residual municipal waste from landfill, the Energy Recovery Facility (ERF) at Newhaven provides a state of the art integrated waste management system for East Sussex County Council and Brighton and Hove City Council in the south of England.

The facility is designed to generate electricity from the 210,000 tonnes of residual household waste generated from the surrounding Council areas, supplying power equivalent to the energy consumption of more than 16,500 residential homes.

Construction Included:

  • Excavation of a 54m ID, 20m deep circular diaphragm wall to allow the placement of the ERF’s major components underground, thus minimizing the visual impact of the project by reducing the maximum height of the ERF structure to 27m AOD.
  • Construction of 34m deep, 3200 X 1200mm foundation barrettes with the purpose of transferring the ERF’s load into the surrounding ground.
  • Construction of the ERF’s basement floor at ground level, parallel to the diaphragm wall excavation.
  • Erection of a sheet pile wall around both the diaphragm wall excavation and the ERF basement structure to create a watertight cofferdam.

LBA Role:

 The provision of commercial management services on this bespoke Lump Sum contract.      LBA staff working on the project were the Commercial Manager and Subcontract Manager who worked as an integral part of the international project management team of Hochtief (UK) / Hochtief EE (Germany) JV

Project Highlights

During the weekend of the 6th and 7th June 2009 a key phase of this innovative construction method got underway. The 8,000 tonne basement floor of the ERF was floated up from site where it had been built at ground level and slowly winched across the cofferdam enclosure before being lowered into its final position by reduction of the water level. It is believed to have been the first time that this technique of floating and moving a caisson structure has been used on land in the UK.